maandag, november 06, 2017

"Ik Vertrek"- Wim-Martijn en Elsemarijn in bella Italia

In de uitzending van “Ik Vertrek” van KRO/NCRV op zondagavond op 5 november 2017 maakte tv-kijkend Nederland kennis met het 30-something yuppie-koppel Wim-Martijn en Elsemarijn, gezegend met drie bloedjes van kinderen in de leeftijdscategorie “net-uit-de-luiers”. Voor twitterend Nederland had het misschien efficiënter geweest als het koppel gewoon Henk en Ingrid hadden geheten, want dat typt lekker kort. Maar ja, zo heetten ze dus helaas niet…
Het kriebelde al een tijdje, vooral dan bij Elsemarijn. In haar jongere jaren had ze al eens een tijdje in Afrika gewerkt, en ze wist het ook nu zeker: ze wilde wéér “iets in het buitenland gaan doen”. Echtgenoot Wim-Martijn had het in Nederland eigenlijk best wel naar zijn zin als product manager van vuurkorven en andere vrij nutteloze huishoudelijke attributen. Dus die had niet zo veel zin in zo’n avontuur in het buitenland. Maar zoals later in de uitzending pijnlijk duidelijk zou worden heeft Wim-Martijn thuis niet echt veel in te brengen.
Dus werd er een “compromis” gesloten en besloot het koppel (lees: Elsemarijn) om met hun drie jengelende bloedjes af te reizen naar Italië om daar een camping te gaan inrichten en uitbaten. Met dat mooie land hadden ze immers ervaring: een jaartje of wat terug waren ze daar ook al eens geweest voor een vakantie van veertien dagen. Het feit dat ze toen al na vijf dagen teleurgesteld weer huiswaarts waren gekeerd mocht nu de pret niet drukken. Dit keer ging het tenslotte niet om een verblijf van twee weken verblijf maar om “forever”.
De respectievelijke jobs werden derhalve opgezegd, en de woning in Nederland goed verkocht. Daarvoor in de plaats werd een braakliggend stuk land gekocht met een niet al te best onderhouden woning er op, in een dorpje ergens in de streek Le Marche in bella Italia. Met veel tranen – vooral dan bij Wim-Martijn – werd afscheid genomen van familie en vrienden. Oma was nogal aangedaan; ze had die drie telgjes immers vanaf hun allereerste poepluier van heel nabij zien opgroeien en dan doet zo’n afscheid toch een beetje pijn. Ook de twee broers van Elsemarijn waren bij het afscheid van de partij. Hun ouders hadden al hun kinderen poëtische namen gegeven: naast dochterlief Elsemarijn stonden daar haar broers Jelmer en Sybren.
Met drie kinderen ingesnoerd in MaxiCosi’s op de achterbank vertrok het gezelschap de volgende ochtend voor dag en dauw richting Italië. Daar aangekomen sprong Elsemarijn meteen geestdriftig de  auto uit en verklaarde luidkeels dat ze “in de actiestand stond”. Wim-Martijn was iets terughoudender: bij hem “moest het allemaal nog even indalen”, zo sprak hij raadselachtig. Wat er precies nog moest indalen werd verder niet geheel duidelijk maar het gaf op Twitter in ieder geval wel aanleiding tot hilarische speculaties.
Vanaf dat moment ging er - zoals gebruikelijk - veel mis. Dat begon al met het kennismakingsbezoek bij de plaatselijke burgemeester, om de officiële vergunning aan te vragen voor het uitbaten van de camping. De drie monstertjes mochten ook mee, maar besloten zich dermate te misdragen dat de burgemeester midden in zijn zorgvuldig ingestudeerde welkomstwoord stilviel en deze nieuwe schaapjes in zijn kudde aanschouwde met een blik waarmee een kat de zojuist door hem gevangen huismus pleegt te bekijken: er sprak nauwelijks verholen moordlust uit.
Desondanks kwam de vergunning er toch, en konden de werkzaamheden beginnen. Er moesten nog een aantal andere aanloopprobleempjes worden overwonnen, zoals lekkend sanitair in het woonhuis, een verwarming die midden in de winter kapot was, een in de modder vastgelopen vrachtwagen met bouwmateriaal en meer van dit soort kleine rimpelingen. Als Tv-kijker hadden we het gevoel dat we naar een onafwendbaar treinongeluk zaten te kijken, ware het niet dat Elsemarijn met grote daadkracht de leiding nam over alles en iedereen. 

via GIPHY
Professioneel was ze Nederland deeltijds coach geweest, maar als een volleerde dril sergeant blafte ze nu alles en iedereen – man, kinderen, Italiaanse bouwvakkers en leveranciers - in het gareel met een verve waarop het Noord-Koreaanse leger jaloers zou zijn. Dat ze daarbij haar eigen bloedjes van kinderen af en toe fysiek torpedeerde moesten die schatjes maar voor lief nemen. Die mochten trouwens van haar best wel even met die kettingzaag spelen, terwijl mamma haar verbale pijlen vooral richtte op pappa, van wie inmiddels steeds duidelijker werd wat er nu precies bij hem nog moest indalen. De consensus op Twitter was dat Wim-Martijn’s teelballen klaarblijkelijk in Nederland waren vergeten, als hij ze tenminste al ooit had gehad of als Elsemarijn ze niet ooit chirurgisch had verwijderd na de geboorte van de laatste telg.
En toch, ondanks het stelselmatig afzeiken door Elsemarijn van haar wederhelft (“Hee Wim, kijk Wim, zeg Wim, let eens op Wim, Wim loop je even mee, kom Wim, doe normaal Wim, kijk eens Wim, nu even niet Wim) nam de camping langzaam maar zeker vorm aan, en zelfs de zwembad perikelen raakten uiteindelijk opgelost. Om dat succes te vieren organiseerde Elsemarijn voor haar inmiddels ook volledig murw gedrilde campinggasten een heuse expeditie langs de plaatselijke beek. En het absolute hoogtepunt kwam toen de burgemeester – inmiddels iets minder moordlustig naar het Tammenga kroost kijkend dank zij de plaatselijke wijn – het lintje kwam doorknippen om de camping officieel te openen.
Wim-Martijn toonde zich een voorbeeldige echtgenoot: hij knuffelde zijn Elsemarijn onder het uitspreken van datgene wat heel Twitterend Nederland al lang had geconcludeerd: “Nee, jij kan soms echt een ontzettende bitch zijn”. Waarna hij haar liefkozend knuffelde.
JAAAAA, riep twitterend Nederland met een zucht van verlichting. Wim-Martijn’s ballen waren dus kennelijk tóch gevonden en ook nog eens ingedaald!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten