zondag, november 12, 2017

"Ik Vertrek" naar Tenerife voor kipsateetjes



In “Ik Vertrek” van zondag 12 november 2017 maken we dit keer kennis met ex-bankmedewerker Girbe en opleidingskundige Ronald, twee middelbare heren die een liefdevolle relatie koesteren. Girbe is al jong weduwnaar geworden toen zijn al even jonge echtgenote Jolanda plotseling overleed aan hersenbloeding, kort nadat zoon Imran was geboren. Het gat in Girbe’s leven is inmiddels opgevuld door zijn huidige relatie met Ronald.

Samen besluiten ze een restaurant over te nemen genaamd Happas, in Playa de las Americas op het zonnige Tenerife. Ronald geeft zijn baan in een ziekenhuis voor de zekerheid toch nog maar even niet op, want hij twijfelt nog een beetje of Happas inderdaad "een lot uit de loterij" zal blijken te zijn of dat er wellicht toch nog ergens een addertje onder het gras loert. Als toekomstig horecatycoon loopt Girbe daarentegen over van vertrouwen en van bedrijfsvisie. Hij weet zeker dat Happas een succes zal zijn als internationaal restaurant. "Een beetje lounge-achtig met een tafeltje of twaalf", zo omschrijft Girbe als een ware deskundige deze parel . En ze kunnen meteen gaan draaien, zo had de verkoper hen verzekerd, ook al hebben de heren feitelijk geen enkele horeca ervaring. Maar in Playa de las Americas schijnt het in ieder geval eeuwigdurend lente te zijn, dus wat kan er in vredesnaam fout gaan?



Girbe’s inmiddels 18-jarige zoon Imran ziet de hitte en de drukte op Tenerife helemaal niet zitten en verkiest om in zijn uppie achter te blijven in Nederland. Gelukkig wil Ronald wel mee om het Canarische avontuur aan te gaan, onder achterlating van zijn stokoude moeder. De voor “Ik Vertrek” inmiddels obligate afscheidsceremonie vindt dit keer plaats in de sportschool waar de heren al jaren hun spiertjes staalden voor wat er nu op Tenerife ongetwijfeld op hun af gaat komen. Het al even obligate setje familie, vrienden en kennissen verklaart gewillig voor de camera hoezeer zij het bewonderen dat op deze leeftijd de mannen "toch nog hun droom durven na te jagen". Waar hebben we dat vaker gehoord?

En dan komt onvermijdelijk de dag van het vertrek. Knuffels op Schiphol voor Imran en voor Ronald's moeder, en dan gaan met die banaan, als de gevleugelde wiedeweerga richting Tenerife. Aldaar worden ze opgewacht door een vriend genaamd Michael, die zorgt voor de eerste logeeropvang. Girbe en Ronald kunnen haast niet wachten om hun restaurant Happas te gaan bekijken. Met verliefde blikken staren ze naar het wat vermoeid ogende decor. 

Dan ontmoeten ze ook huidige eigenaar Arjan en diens makelaar voor de deal, en dit onder het genot van een drankje ter voorbereiding van de formele eigendomsoverdracht. Maar nog tijdens dit aangename samenzijn komen er lijken uit de kast. Een zogenaamde kennis meldt zich per SMS of app bij Girbe met de mededeling dat de heren een kat in de zak kopen. Te duur en allerlei problemen, zo beweert deze boze tong. De toch al aanwezige latente twijfel bij Ronald wordt hierdoor nog meer aangewakkerd, maar Girbe wil geen kwaad woord horen en is zijn wiek geschoten dat iemand zijn gezonde oordeel in twijfel zou durven trekken. En dus wordt de deal toch doorgezet. Voor 98,000 Euro verandert de goodwill en inventaris van het restaurant daarna bij de notaris van eigenaar.  Deze belangrijke stap wordt  bezegeld met een warme knuffel tussen Girbe en Ronald, die daarna meteen ook kennismaken met hun nieuwe personeelsleden en de gebruikelijke leveranciers.



Ronald en Girbe worden daarbij in detail op de hoogte gebracht van het bestaande menu, dat vooral veel oer-Hollandse lekkernijen omvat zoals patat, kroketten, uitsmijters en kipsaté. Niet bepaald de meest uitdagende culinaire hoogstandjes, maar bepaald geen sinecure voor twee nieuwbakken restaurateurs die nog nooit eerder iets in de horeca hebben gedaan. Gelukkig is er bij het personeel de Nederlandse Yvonne, een vrouw met een door mislukte liefde, drank, sigaretten en te veel Canarische zon geteisterd gezicht onder geblondeerde coiffure. Yvonne heeft zeker 12 jaar ervaring in biertjes tappen. Yvonne is daarom een echte asset. Vindt ze zelf in ieder geval.

Achter in of naast de zaak (dat werd de deze blogger tijdens de uitzending niet helemaal duidelijk) wenkt er plotsklaps iemand met een lokkend vingertje vanachter een soort vliegengordijn. Het blijkt de nogal struis gebouwde uitbaatster te zijn van iets wat verdacht veel lijkt op een aantal peeskamertjes. De dame in kwestie is rijkelijk gedecoreerd met vervaarlijk uitziende tatoeages. Ze is kennelijk bereid om massages te geven. Handig! Als je eten tegenvalt, hoef je toch niet helemaal voor niks te zijn gekomen...

Ondertussen blijkt helaas dat ongeveer het hele waterleidingsysteem zo rot is als een mispel en vervangen moet worden. Een dure loodgieter moet voor veel geld de hele zwik vervangen. En alsof dat nog niet erg genoeg was, moeten Ronald en Girbe ook nog eens onder bezielende leiding van vorige eigenaar Arjan leren hoe het hypermoderne touchscreen kassasysteem werkt. Overigens, aan zakelijk instinct ontbreekt het Girbe bepaald niet. hij stelt aan Ronald voor om samen een gedegen marktonderzoek te doen door incognito te gaan eten bij de concurrerende horeca etablissement, en zo te kunnen vaststellen hoe zij in Happas onderscheidend bezig kunnen zijn.

Dan komt het moment dat het restaurant voor het eerst onder hun leiding draait. De rollen worden verdeeld: Ronald doet de bediening en loopt zich dus rot, terwijl Girbe op een strategische plek overzicht staat te houden. En dan arriveren de eerste betalende klanten. Ronald gaat er op af, gewapend met een op een Statenbijbel lijkende menukaart. De gasten bestellen onder andere mixed grill, een uitsmijter ham en kaas, frietjes en varkenshaas saté. Oei, die veelheid aan voorkeuren is voor Ronald erg verwarrend, want die instrueert vervolgens de kok om een omelet met ham en kaas te maken, maar weet niet goed hoe dat moet. Gelukkig dat Yvonne ter plaatse is om de heren ook te leren dat een kipsaté iets anders is dan een stuk kip, met als onderscheidend verschil dat bij saté er stukjes kip op een spies dienen te worden geschoven. Je ziet dat er een wereld open gaat voor onze nieuwe horeca uitbaters.


Na drie weken is het tijd voor Ronald om weer tijdelijk terug te keren naar Nederland en staat Girbe er dus even alleen voor. Gelukkig keert Ronald al snel weer terug, een baan armer maar een tedere welkom-kus van Girbe rijker. Blijmoedig storten ze zich nu verder in hun horeca avontuur. Het voornamelijk Nederlandse cliënteel van restaurant Happas  blijkt over het algemeen de zaak wel te waarderen, mede omdat Hollanders nu eenmaal makkelijk te lijmen zijn met de combinatie frietjes, kroketjes, sateetjes, een biertje en de constant aanwezige sportuitzendingen op de strategisch opgestelde beeldschermen in het restaurant.  Scoort Arjen Robben weer eens een Oranje goal, dan veert het hele restaurant als één man op.

Nadat ze aldus ruim zeven maanden in bedrijf te zijn geweest, zijn we nog even getuige van een discussie tussen Girbe en Ronald over of ze de zaak nu wel of niet weer zullen doorverkopen. Ronald lijkt van het hele gedoe af te willen, wat niet onlogisch is gezien het feit dat hij doorgaans het hardste moet werken van de twee. Girbe daarentegen wil het nog wel even doorzetten, ook al mist hij zijn zoon in Nederland steeds meer. Girbe ontdekt ook dat er in de horeca op Tenerife zoiets bestaat als een wisseling van seizoenen en dat je in bepaalde hoogseizoen maanden een buffer moet opbouwen voor de wat stillere maanden. 

Voor wat betreft het besluit of compromis dat de heren uiteindelijk inzake dit dilemma zullen bereiken, blijven we als trouwe kijkers van “Ik Vertrek” aan het slot van de uitzending helaas toch een beetje op onze honger zitten.


En dat in een restaurant in Playa de las Americas dat het serveren van frietjes, Wiener schnitzels, kaaskroketten en kipsaté inmiddels tot een ware kunst heeft verheven…

Tot de volgende "Ik Vertrek" dan maar weer?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten