dinsdag, november 14, 2017

Deze saga is echt "Helemaal Het Einde" - Deel II



Het kon niet uitblijven. Er moest nog een Deel II komen van de saga over “Helemaal Het Einde”, op RTL 4. In Deel I van deze blog-saga werd het programma concept uit de doeken gedaan en konden we al wat uitgebreider kennis maken met twee van de families die de hoofdrollen vervullen in deze sage, te weten de families Pos en van Wychen. 

Vandaag is het dan tijd voor een wat nadere kennismaking met de wel zeer bijzondere familie van Kooijbestaande uit vader Jeroen, moeder Linda, zoon Dean en dochters Inez en Jana. 


Daar waar dochtertjes Inez en Jana zichtbaar de genen combineren van Jeroen en Linda, is het niet duidelijk uit welke genetische pool oudste zoon Dean van 14 precies komt. Het vermoeden lijkt gerechtvaardigd dat hij geadopteerd is. 

Vader Jeroen heeft zich vrijwel vanaf het begin al ontpopt als de op Twitter meest gehate en verguisde figuur van het hele rariteitenkabinet daar in Chili. Hij laat daarbij zelfs Sjtefan Posj ver achter zich, en dat is al een prestatie op zich. 

De universele weerzin die Jeroen inmiddels bij TV-kijkend en twitterend Nederland oproept heeft niet alleen te maken met zijn esoterische zweverigheid, maar veel meer nog zijn onmetelijke luiheid, zijn kwalijke gewoonte om daarom anderen al het werk voor hem te laten doen - terwijl hij zelf overigens wel met de eer wil gaan strijken - en tenslotte met zijn kleptomane trekjes. Hij steelt namelijk als de raven: alles wat niet stormzeker is vastgeschroefd in Chili is in principe fair game voor de grijpgrage handjes van Jeroen. Of het nu om appeltjes op de markt, om keien in iemands privé-tuin of om houten planken gaat, Jeroen weet er altijd wel raad mee. 


Jeroen is yoga goeroe en ziet het als zijn levensmissie om met zijn zeldzaam verlichte geest ons allen de weg wijzen door het moeras van het leven. Dat doet hij het liefste door yoga lessen te geven, aan de lopende band tegeltjeswijsheden te spuien en filosofische boeken te schrijven.

Het was dan ook voor Jeroen eigenlijk een godsgeschenk dat hij ergens halverwege de lente het slachtoffer werd van een ernstig bedrijfsongeval, toen hij een watertank van 3,500 liter hoogstpersoonlijk had geplaatst  bovenop een uiterst gammele, met bij elkaar geroofde tweedehands spijkers in elkaar getimmerde houten constructie die zo leek te zijn weggelopen uit het Grote Padvinderboek. Toen hij daarna met een tuinslang die tank aan het vullen was met 3,500 liter water, stuikte het hele zwikkie conform de verwachtingen als een kaartenhuis in elkaar en donderde Jeroen een meter of drie naar beneden om aldaar aangekomen ook nog eens bedolven te worden onder de restanten van zijn houten constructie en van die kunststof tank, weggespoeld met enkele duizenden liters water. 


Paniek alom, en de ijzingwekkend schrille kreten van zijn geliefde Linda "Jeroen!! Jeroentje!! JEROEN lieverd!! JEROOOEEEENNNN!!!"snijden zelfs vandaag de dag nog door mijn ziel. Het netto resultaat was dat Jeroen best wel veel pijntjes had in zijn rug, die er ook bepaald niet beter op werden onderweg naar het ziekenhuis, in de door Linda bestuurde pick up truck, navigerend door de blutsen en builen op La Sirena. De diagnose in het ziekenhuis was dat Jeroen een aantal breukjes had in opgelopen in een stuk of wat ruggenwervels. 

Kwam dat even goed uit! Het gaf Jeroen de perfecte vrijbrief om deze "bijna-dood ervaring" daarna maandenlang tot de laatste druppel uit te melken en een eindeloze rij goedwillende en argeloze lieden al het zware of fysieke werk voor hem te laten doen. Hij gebruikte zijn revalidatietijd om een boek te schrijven over hoe je moet leven, terwijl 'vrienden' en toevallige passerende Nederlandse families op wereldreis meedogenloos werden ingeschakeld om Jeroen's huis af te bouwen. De uitgever vond het boek nog niet geweldig en vroeg om een aanzienlijke herziening. Het moest eigenlijk helemaal herschreven worden. Nou, daar had Jeroen dan weer zijn Linda voor. En zo heeft Jeroen voor alles en nog wat zijn willige slaafjes. Vooral Pablo en Hernan, twee hele lieve Chileense middelbare homo's die in Nederland hebben gewoond, worden door Jeroen en familie te pas en te onpas misbruikt. Niet alleen werden ze constant aan het werk gezet voor allerlei rotklussen, Jeroen en zijn hele gezin crashten ook nog eens met hun hele gezin maandenlang in het huis van Pablo en Hernan omdat dat in de Chileense winter meer comfort bood dan het bouwwerk dat anderen inmiddels voor jeroen hadden gebouwd op La Sirena. Inmiddels zijn Pablo en Hernan ook ingeschakeld en zelfs business partners geworden in de yoga school die Jeroen wilde opzetten in Pichilemu.  

Linda is maar net een tandje minder erg dan Jeroen waar het het misbruik maken van behulpzame mensen betreft, maar ze onderneemt zelf tenminste ook nog soms het een of ander. En ze heeft het laatste woord als het om de inrichting van de yogaschool gaat. Verder valt Linda vooral op als twee van haar spruiten tijdens een trektocht door de bergen plotseling vermist blijken te zijn. Want dan roept ze keihard: "Jeroen!!! CODE ROOD!!!". Wat dat betekenen mag, God mag het weten, maar Jeroen gaat bij het horen van deze noodkreet prompt zitten, want zijn rug, weet je wel...

De twee dochtertjes Inez en Jana zijn eigenlijk vrij onopvallend, maar oudste zoon Dean is daarentegen wel een blikvanger. Vooral omdat die arme jongen zich zichtbaar en hoorbaar doodongelukkig voelt in dat Chili. Hij is een normale gezonde teenager en hij mist zijn bro's en homey's in Nederland. En hij pubert als de ziekte. In het begin van de serie was hij nog kortstondig hals over kop verliefd geworden op dat schattige meisje Eva van 13 bij de familie van Wychen. Twitterend Nederland vond dat prachtig, Eva trouwens ook, maar die prille relatie lijkt daarna toch stilletjes een zachte dood te zijn gestorven. 
Ter compensatie heeft Dean zich nu op surfen gestort, want dat kun je toevallig heel goed daar in Pichilemu. Die waves zijn echt 'de max'. Maar in zijn hart wil Dean maar een ding, en dat is terug naar Nederland. Twitterend Nederland heeft ook echt met hem te doen. 

Inmiddels draait de yoga school in Pichilemu op volle toeren en worden er in hetzelfde door Pablo en Hernan vertimmerde pand ook Zumba lessen gegeven door mensen die daar echt verstand van hebben. Bij alles doen Pablo en Hernan vol enthousiasme mee. En ook Linda heeft de Zumba lessen in haar hart gesloten, hoewel ze goudeerlijk erkent dat haar Hollandse heup- en bilpartij hier toch niet echt voor ontworpen is. 

En wederom is er inmiddels een boek uit Jeroen's pen gevloeid, dit keer een boek over yoga. Omdat dat boek vooral op de Nederlandse markt mikt, kreeg het de titel mee: "The Travelling Yoga Family" en het is nu al verkrijgbaar bij Bol dot com en de de betere boekhandels. Waarom die titel in het Engels moest wordt niet helemaal duidelijk, maar Jeroen en Linda spreken zelfs Engels tegen hun Nederlandse kinderen die naar een Spaanstalige school gaan en inwonen bij twee chileense homo's. Dus misschien heeft het daar mee te maken.

Tenslotte zijn er inmiddels ook Karel en An, een half Nederlands (hij), half Vlaams (zij) koppel babyboomers waarvan een dochter toevallig in Pichilemu woont, getrouwd met een Chileen en die dochter heeft inmiddels een kind gebaard. Dus opa Karel en oma An zijn nu ook neergestreken in Pichilemu en in deze tv-serie. Het twitterend publiek is daar allesbehalve blij mee, want niet alleen verstoort het de oorspronkelijke opzet van het programma, Karel en An zijn ook zo mogelijk nog meer zweverige typetjes dan Jeroen. Karel en An moet je bij wijze van spreken met drie tien-tons ankers aan de grond vastketenen, anders zweven ze zo weg. 

Die dochter was natuurlijk niet voor niets uit Nederland vertrokken om met haar man een gezin te stichten in Chili. Die wilde natuurlijk die ouders ontlopen. Daarbij de vaststelling dat An niet de moeder maar de stiefmoeder is die dochter, Dochterlief overweegt nu waarschijnlijk welke godvergeten plek op deze aardkloot ze nu weer naar moet verhuizen om die Karel en An te ontlopen. Dus laten wij ook maar niet te veel woorden vuil maken aan dit bizarre koppel overjarige hippies.

En daarmee zijn we gekomen bij "Helemaal Het Einde"van deze saga. De eindredactie van deze blog wenst u verder veel kijkplezier!











Geen opmerkingen:

Een reactie posten