zondag, november 19, 2017

Ik Vertrek - Triootje in Luxemburg?


In deze aflevering van "Ik Vertrek" maken we kennis met de 53-jarige Judith uit Loosdrecht. Al jaren is ze werkzaam in de pedicure. Maar voor ieder mens komt er een moment dat je geen ingegroeide teennagel, opgehoopt eelt of eksteroog meer kan zien.  Dus besluit Judith tot een nieuw avontuur. In het plaatsje Tarchamps in het gelukkig niet al te verre Luxemburg, tegen de grens met BelgiĆ«, wil ze graag een camping overnemen, een beetje oubollig geheel, maar wel toegerust met honderd plaatsen, een zwembad en een restaurant.

Zoiets kost best wel veel geld, en dat heeft Judith helaas niet in voldoende mate. Of eigenlijk helemaal niet. Gelukkig is er Patrick, een vriend van Judith van eveneens 53 lentes, die al jaren goede zaken doet in Luxemburg met een b & b en een restaurant. Patrick beschikt wel over de nodige pecunia en daarnaast over voldoende warme gevoelens voor Judith. Dus Patrick wil haar te helpen de niet onaanzienlijke koopsom op te hoesten. Hij ziet dat als een uitstekende investering, is het niet om er financieel beter van te worden, dan toch wel om er relationeel op vooruit te gaan bij Judith.

We maken tevens kennis met Ilona, ook al 53, al decennia lang de hartsvriendin van Judith. Ilona gaat ook mee in dit bijzondere avontuur. Als gevolg van reuma klachten kan ze helaas niet veel fysieke arbeid verrichten, maar ze is toevallig wel heel goed achter de PC, met boekingen, boekhouding en andere administratie en zo, en dat is ook best wel handig. En naar later blijkt om de derde hoekpunt te vormen in een bizarre driehoeksverhouding.

Judith oefent haar pedicure nering uit op haar woonboot in Loosdrecht. Na 30 jaar pedicure neemt ze met een brok in de keel afscheid van de haar zo vertrouwde hamertenen en voetschimmels, waarbij ze ook nog eens voor haar klantjes een geestelijke uitlaatklep was. Ja, dan ben je wel toe aan die geweldige rust daar in Luxemburg.

Patrick heeft ondertussen die camping 'even gekocht'. Want Patrick's grootste ambitie is  immers om Judith gelukkig maken, zo zegt hij. Sinds hij haar 7 jaar geleden ontmoette, krijgt hij warme gevoelens van haar lach en vereenzelvigt hij haar met Pippi Langkous. Altijd een uitstekende basis om enkele tonnen te investeren in zo'n mens, toch? Ook Judith erkent dat deze vriendschap bijzonder is. "Geen seksuele relatie", voegt ze er voor de duidelijkheid wel even aan toe, maar voor de rest 'doet ze er alles mee', met die Patrick. Wat dat 'alles' is, specificeert ze niet, maar op Twitter wordt hierover creatief gespeculeerd.

Inmiddels volgen de obligate elementen in dit programma: een afscheidsfeestje voor familie en vrienden, waarbij de opgekropte emoties worden weggekauwd met blokjes kaas en plakjes leverworst, geserveerd op mooie houten plankjes, en weggespoeld met al dan niet bubbelende glaasjes wijn. Dan gaan onherroepelijk de koffers en de hondjes de auto in en wordt de rit naar Luxemburg vlotjes afgelegd. Daar staat Patrick de dames Judith en Ilona al op te wachten, met voor ieder een bosje Hollandse tulpen en een flesje wijn. 

De vrachtwagen met inboedel komt aan en komt prompt eventjes vast te zitten in de modder, maar met wat plankjes onder de wielen en een sleepje met een SUV wordt dat ook weer opgelost, terwijl Judith in haar broek plast van het lachen. 

De huidige eigenaars van de camping, Peter en Anja, zullen de nieuwe eigenaars nog een maandje of wat inwerken alvorens definitief op hun lauweren te gaan rusten. Peter heeft wel wat hartzeer als hij ziet hoe chaotisch en rigoureus Judith's hulptroepen zijn oude zaak volledig op hun kop zetten. Hij is een conservatieve man, en houdt niet van al die veranderingen die Judith's enthousiaste vrijwilligers aanrichten in het etablissement dat hij ruim twintig jaar heeft gerund. Hij voorspelt ook voor de camera dat vele vaste klanten zullen gaan afhaken. Peter heeft duidelijk loslaat problemen. Tja, dan had je de zooi niet moeten verkopen, sukkel! Dan had je trouwens ook die kekke Audi Cabrio niet kunnen kopen waarmee je stad en land gaat aftoeren als 'man of leisure'...

Ondertussen gaat Judith op kennismakingsgesprek bij de plaatselijke burgemeester. De wat aandoenlijke taalverwarring, waarbij Frans, Duits en Engels in een en dezelfde zin worden gebruikt, lost Judith handig op door de burgemeester een bosje 'tulpen aus Holland' aan te bieden. Hee, denkt de oplettende TV-kijker, is dat niet hetzelfde boeketje dat Patrick haar de dag ervoor bij aankomst had gegeven? Ja dus...

Op de camping wordt verwarming, verlichting, tafels, elektriciteit, alles overhoop gehaald en vernieuwd of veranderd. Ook de vergunningen zijn ook nog niet rond, en tot overmaat van ramp wordt de gastank afgekeurd. Maar dat zijn van de standaard kleine strubbelingen die beginnende ondernemers uit Nederland nu eenmaal altijd tegenkomen in het buitenland. Althans in dit programma.

Na enkele weken blijkt Ilona inmiddels overigens boos en gefrustreerd te zijn teruggekeerd naar Purmerend, want ze voelde zich niet begrepen. Judith kan dit verlies wel loslaten, want haar campingvergunning is inmiddels rond, en alleen haar horecavergunning ontbreekt nog. Totdat die laatste er is mag Judith alleen koken voor het kleine legertje vrijwilligers dat haar al weken helpt bij de sloop en wederopbouw van de camping. Want ja, waar je betalende klanten geen voedselvergiftiging wil bezorgen, kijken we niet op een vrijwilliger of twee minder, toch? 

Dan neemt Patrick op een avond Judith mee op date om haar even de sores te laten vergeten. Patrick flirt daarbij als een onhandige schooljongen, en Judith bekijkt hem met onverholen wantrouwen. Deze date gaat niet de boeken in als de meest dampende uit de geschiedenis, zoveel is zeker. Gelukkig komt niet alleen Ilona terug maar arriveren ook de vergunningen om eten te serveren aan betalende gasten en alcohol te verkopen. Dus wordt het hoog tijd voor een officiĆ«le opening, net voor het seizoen begint.

3 maanden later: het is inmiddels putje hoogseizoen. De camping begint lekker te lopen. Alleen is Ilona steeds minder vaak in Luxemburg. Ze zegt dat ze zich niet echt meer een deel van het team voelt. De keuken van het camping restaurant wordt ondertussen gerund door Patrick, terwijl Judith serveert, maar helaas soms verkeerde borden bezorgt op de verkeerde tafels. Toch zijn de gasten best wel tevreden, want de biefstukken en schnitzels zijn groot en mals, en daar houden Hollanders van.

Judith geeft ondertussen toe dat het met Patrick best een relatie kan worden. Ze groeit steeds meer naar hem toe, zegt ze. Maar o wee, wat blijkt? Patrick blijkt inmiddels nogal afgekoeld te zijn. Voor hem hoeft een relatie eigenlijk helemaal niet zo. Hij vindt het goed zoals het is. Kan het zijn dat Patrick misschien nog steeds een beetje pissed off is dat Judith zo achteloos zijn met zoveel onuitgesproken liefde gegeven bosje bloemen meteen de dag erna aan de burgemeester heeft doorgegeven? Wie zal het zeggen...

Er lijkt zich een nogal bizarre driehoeksverhouding te vormen, want Ilona is inmiddels toch weer terug en bemoeit zich nogal nadrukkelijk met de de relatie tussen Judith en Patrick. En Patrick bekijkt ook haar met bepaalde warmte in de ogen. De vragen die trending worden op Twitter zijn dan ook: Wie doet wat met wie? Waarmee wordt dat gedaan en waarom? Of wordt het stiekem toch een stomend triootje? 

Helaas geeft het programma geen antwoord op deze cliffhanger van een vraag. De rest moet TV-kijkend Nederland maar zelf invullen. 

Mijn persoonlijke invulling is dat Judith en Ilona eindelijk uit de kast gaan komen en een verhitte lesbische relatie beginnen, waarbij Patrick af en toe mag toekijken, zolang hij maar voor van die grote lekkere biefstukken en schnitzels blijft zorgen. En af en toe een bosje tulpen.... voor het geval de burgemeester nog eens langs komt!

Maar ik kan er naast zitten...








Geen opmerkingen:

Een reactie posten